Konfliktus a családban

Nem a béke szigete az otthonod? A párterápiához hasonlóan, amikor kettőn áll a vásár itt is arról van szó, hogy egy családtag nem biztos, hogy meg tudja változtatni a berögzült kommunikációs családi sémákat.

Ha viszont az érintettek mindannyian jelen vannak a családterápián vagy mediáción, sokkal hatékonyabban tudnak a megoldáson dolgozni, mivel az összes résztvevőben mélyebben tudatosul a változtatás szükségessége, és a felelősség hárítása és egymás hibáztatása helyett mindenki a kapcsolat javítása érdekében a maga feladatára koncentrálhat és felelősséget vállalhat a változásért.

A családot támogató szakember a családterapeuta segítségével, sokkal könnyebb meglátni és megtörni a szinte automatikusan újra és újra lefutó vitákat, játszmákat és higgadtan, mindenki szempontját mérlegelve kialakítható egy konfliktusmentesebb, érzelmileg biztonságos családi légkör. A cél minden családtag asszertív kommunikációjának, empátiájának, jobb egymásra hangolódásának elérése.        

Pszichés problémák a családban

Nem ritka, hogy az egyik családtag tünete összefüggésben áll a családi kapcsolatrendszer egészével.

Lehet ez például evészavar, alkoholizmus, pszichoszomatikus, vagyis testi tünetek formáját magára öltő pszichés zavar, magatartászavar.

Az egyéni terápia ilyenkor kevésbé sikeres, lehet, hogy egyáltalán nem ér el eredményt, vagy tünetváltást eredményez csupán és az sem kizárt, hogy meggyógyul ugyan a páciens, viszont egy másik családtag rövidesen megbetegszik.

Ezekben az esetekben a családterápia hoz valódi megoldást, amikor a család egészével dolgoznak a terapeuták azon, hogy a tünet elveszítse jelzőfunkcióját, és egy egészséges új egyensúly jöjjön létre a család rendszerében. Ez egy dinamikusabb, sokszereplős terápiás forma, ahol a terápiás üléseken jellemzően két családterapeuta van jelen egyidejűleg a családtagokkal. 

Bejelentkezés menete:

  • Válassza ki a pszicholgóust, pszichiátert, coachot
  • Telefonszámra kattintva hívja fel időpontegyeztetéshez

Tájékoztatjuk, hogy csak egyéni bejelentezés lehetséges nincs központi telefonszámunk!